Berliner med chokoladefyld

Berliner med chokoladefyld

Lækre nybagte berliner med flydende chokoladekerne

Det er lidt råkoldt udenfor i tiden og den eneste varmekilde vi har pt. (indtil manden min beslutter sig for at fyre op i vores stokerfyr), er vores gamle brændeovn.

Bestemt ikke noget jeg brokker mig over. Jeg elsker dufte og den knitrende lyd fra brændeovnen og det får mig i berliner-stemning. Da jeg lige har været ved at udvikle nogle juleopskrifter for en kunde, er jeg også kommet i hygge-jule-chokolade steming. Så nu nyder vi nybagte berliner fyldt med lækker chokoladecreme/ganache med kanelsukker 🙂

Reklame – da jeg anvender og linker til Sorgenfri specialiteter og Callebaut chokolade.

Berliner med chokoladefyld

Mængde: 12-14 berliner

Ingredienser:

  • 250 g mælk
  • 75 g smør (blødt, men ikke smeltet)
  • 25 g frisk gær
  • 1 æg (+ 1 sammenpisket æg til at pensel dejen med)
  • 75 g rørsukker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 525 g hvedemel
  • 1 liter fritureolie eller anden smagsneutral olie

Fyld: Belgiske chokoladecremer – jeg bruger gerne en chokoladecreme fra Sorgenfri Specialiteter, da de findes i et hav af smagsvarianter og er klar til brug. Alternativ til Belgisk chokoladecreme er en hjemmelavet chokoladeganache (100 g mørk chokolade fx. Callebaut 811 eller 815 og 50 g piskefløde 38% – fremgangsmåde til en chokoladeganache findes længere nede i opskriften)

Sorgenfri specialiteter - belgisk chokoladecreme
Sorgenfri specialiteter – Belgiske chokoladecremer

Topping: rørsukker med kanel

Fremgangsmåde:

  1. Hvis du vælger at lave din egen chokoladeganche så start med den, gerne et par timer i forvejen, så den kan nå at blive koldt.
  2. Smelt chokolade og fløde sammen i microoven eller over vandbad og rør den jævn og glat.
  3. Kom ganachen i en sprøjtepose og læg det i køleskabet, for at køle af.
  4. Nu til selve berliner dejen.
  5. Start med at smelt smørret og lad det køle af.
  6. Rør gær, mælk, æg og afkølet smeltet smør sammen.
  7. Tilsæt hvedemel, rørsukker, salt og stødt kardemomme.
  8. Ælt til dejen er blank, smidig og slipper skålens kanter, det tager 5-7 minutter.
  9. Lad dejen hæve i skålen i 1 time.
  10. Vend dejen ud af skålen og rul den ud til 1 cm tykkelse.
  11. Tryk cirkler ud på ca. 7 cm i diameter med en udstikker, eller med et glas vendt på hovede, hvis ikke du har en udstikker.
  12. Kom belgisk chokoladecreme eller -ganache på ½-delen af cirklerne.
  13. Pensel kanten rundt med et sammenpisket æg.
  14. Tag nu en cirkel uden fyld og læg ovenpå en cirkel med fyld og klem kanten rundt, så æggesmørrelsen kan “lime” de 2 dejcirkler sammen til en Berliner. “skær” evt. kanterne til, ved at stikke berlineren ud igen med en 7 cm udstikker/glas.
  15. Fortsæt til alt dejen er brugt.
  16. Lad Berlinerne stå og efterhæve på en bageplade i ca. 45 minutter.
  17. Opvarm imens en liter smagsneutral olie i en tykbundet gryde.
  18. Når olien har nået en temperatur på 170 grader er olien klar. Kom 2-3 berliner op i gryden og bag dem i omking 2 minutter på hver side. Pas på at temperaturen ikke bliver for lav eller høj da det påvirker farven på berlinerne.
  19. Når de er færdigkogte, lægges de til afdrypning på et stykke køkkenrulle.
  20. Vend dem tilsidst i sukker med kanel.
  21. Nyd dem nybagte evt. med en lækker julekrydret chokoladedrik til.

******

Jeg var lige ved at rode i mine billeder og faldt over dette billede, med den skønneste efterårsstemning. Jeg tror det er fra November ´18
Formiddagsudsigt fra min stue – Dollerup bakker
(Visited 43 times, 1 visits today)


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.