Rosin-surdej (Levain)

Jeg er vist blevet bidt af en surdej – en Levain surdej lavet på rosiner!!

Levain er egentlig bare det franske ord for surdej, men det kan også beskrive en surdej der er lavet på vilde gærceller. I dette tilfælde er surdejen lavet på 15 små rosiner.

Denne surdej har en dejlig frisk duft, som man ikke oplever hos andre surdeje.. Samtidig er dens hæveegenskaber så god, at man kan bage helt uden brug af traditionel gær. (se link til brød lavet på denne surdej nedenfor)

Rosin-surdej - Levain

Levain opstart (rosinvand):
15 økologiske rosiner
3 dl koldt vand

  • Kom rosinerne og det kolde vand i et glas med låg. Lad glasset stå urørt ved stuetemperatur de næste 5 dage. På 5. dagen laves surdejen.

Levain surdej:
1½ dl Levain opstart (rosinvand)
150 g økologisk hvedemel

  • Si rosinerne fra og rør en surdej med rosinvandet og hvedemel
  • Lad denne surdej stå og hygge de næste 3 dage hvor du en gang dagligt rører i den. Surdejen skal stå og hygge i et glas med låg, som dog ikke slutter helt tæt (jeg kom en 4 liters pose udover glasset på billedet – det virkede perfekt)

Rosin-surdej - Levain - dag 6

Opfriskning af Levain surdej:
1½ dl levain surdej
1½ dl koldt vand
1½ dl økologisk hvedemel

  • Tag 1½ dl levain surdej og rør det med den koldt vand og hvedemel
  • Lad det hvile i 12 timer
  • Surdejen er nu klar!

******

Jeg har efterhånden bagt en del forskelligt brød med denne surdej. Fx dette Landbrød m. ølandshvede og knækkede hvedekerner.

Der er ikke tilført ekstra gær til dejen – den er udelukkende hævet på surdejen.

Dejen er langtidshævet på køl, efterhævet i en hævekurv og bagt i en gryde med låg

Du kan finde opskriften her: Landbrød med knækkede hvedekerner

landbrød lavet med Levain surdej

******

Imens jeg går herinde og bager, hygger de små gråspurve sig ude i haven.. der er for alvor forår i luften!

Gråspurve i forårshumør

(Visited 1.182 times, 1 visits today)


11 svar til “Rosin-surdej (Levain)”

  1. Ann A siger:

    Kan det lade sig gøre, at holde liv i rosin-surdejen, så man ikke skal starte en ny surdej op, hver gang man skal bage ?

    • Annette siger:

      Hej Ann;
      ja, det kan man godt, meeen.. det gode ved rosin-surdej er den friskhed der er over den. Ved at genopfriske en rosin-surdej, ender det bare med at blive en helt almindelig hvedesurdej.
      Mvh Annette

  2. Preben Andersen siger:

    Flot brød. Det er nu skovspurve, ikke gråspurve, men skidt med det :-)

    • Annette siger:

      Fnis… ja, det gik op for min mand og jeg efter vi havde nydt deres selskab en del år! Utroligt man i så mange år slet ikke havde undret sig over at det alle var hanner.

  3. Preben Andersen siger:

    Hunner mener du vel. Skovspurve og gråspurvehunner minder om hinanden. Gråspurvehanner er grå på hovedet.

  4. Rebecca siger:

    Man laver 3 dl rosinvand, men skal kun brug 1,5 dl til surdejen. Hvad er planen med den anden halvdel?

Skriv et svar