Rugbrød uden kerner

Fuldkornsrugbrød - rugbrød uden kerner, bagt med surdej

Rugbrød uden kerner – men 100% fuldkorn!

Et lækkert fuldkornsrugbrød til de som ikke bryder sig om for mange kerner og til babyer og småfolk.

(reklame – dette indlæg indeholder links til Økomølleriet/Kragegaarden, da jeg anvender deres stenformalet økologisk mel)

De 2 typer af mel jeg har brugt i dette brød er økologisk stenformalet fint fuldkornsmel hvor 100% af kornet er blevet brugt dvs. der er ikke sigtet noget fra.

Frisk surdej:

Lav den friske surdej 8-10 timer før dejen skal laves

Rugbrødsdej – nok til 2 rugbrød uden kerner:

Kom alle ingredienserne i en røreskål og ælt dejen med K-spaden. Ælt i 5-10 minutter eller til dejen har en temperatur på ca. 24 grader.

Fordel dejen i 2 rugbrødforme á 1,5-1,8 liter, drys evt. overfladen med rugflager og dæk formene med et stykke plastik. Lad brødene stå og hæve på køkkenbordet.

Rugbrød uden kerner - klar til hævning.
Rugbrød uden kerner – klar til hævning.

Lad dejen hæve 40-50% – hos mig tager det omkring 5 timer. Men tiden kan variere, da det er afhængig af hvor aktiv surdejen er, temperaturen i rummet, om der bages med økologisk eller konventionelt dyrket mel.

Men der er en tommelfingerregel der siger at dejen er færdig med at hæve, når man kan se 5-7 små huller i overfladen.

Færdighævet rugbrød uden kerner - klar til ovnen
Færdighævet rugbrød uden kerner – klar til ovnen

Tænd ovnen på 210 grader almindelig over/under varme.

Bag brødene midt i oven. De først 25 min ved 210 grader med damp. Damp skabes ved at smider en 1 dl kold vand i bunden af ovnen og hurtig lukker lågen. (vil du ikke ha’ vand i bunden af din ovn, så kan du blot sætte en bradepande i bunden af oven – bradepanden skal være varm når vandet smides på). Efter 25 minutter skrues oven ned til 200 grader og ovnen åbnes i få sekunder for at lukke dampen ud. Bag yderlig 20 minutter. Efter 20 min åbnes lågen igen for at lukke det sidste damp ud. Bag brødene yderlig 20 minutter, eller til brødene har en kernetemperatur på 98 grader. Mål brødenes kernetemperatur ved hjælp af et stegetermometer.

Samlet bagetid er 1 time og 5 minutter.

Når brødene er færdigbagt vendes de straks ud af formen og stilles til afkøling på en rist. Vent gerne til dagen efter med at skære i brødet.

Rugbrød med kerner, men 100% fuldkornsbrød bagt med surdej.
Nybagt rugbrød uden kerner – men 100% fuldkorn

Imens jeg går og bager, kan jeg nyde det vilde dyreliv lige uden for mit vindue..

Rådyr i min have
Rådyr i min have en januar dag
Rådyr i min have en dag i januar
(Visited 291 times, 1 visits today)


2 svar til “Rugbrød uden kerner”

  1. Marina siger:

    Hej

    Sikken smuk og fin blog du skriver. Dine naturbilleder er virkeligt dejlige og jeg synes dine opskrifter ser dejlige ud. Jeg følger meget få danske madblogs, men jeg vil gerne følge med hos dig.

    Hav en rigtig dejlig dag

    • Annette siger:

      Hejsa og tusind tak for din søde kommentar. ja jeg bor lige midt i den skønneste natur, så det er en stor del af mit liv, så derfor har jeg valgt at krydre mine opskrifter med lidt af mine tusindvis af billeder 🙂 Du må også ha’ en rigtig dejlig dag.
      kh Annette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.