Rugknækbrød

Rugknækbrød - dejlige sprøde knækbrød med rugmel

Sprøde rugknækbrød med surdej.

Sprøde og helt tynde som vi her i huset godt kan lide vores knækbrød. Vi spiser dem som snack/mellemmåltid og de kommer også gerne i madpakkerne.

De er lette at lave og så kan man få brugt evt. overskydende hvedesurdej, som ellers i mange tilfælde vil ende i skraldespanden.

(reklame – dette indlæg indeholder links til Økomølleriet/Kragegaarden, da jeg bruger deres stenformalet økologisk mel)

Antal: 40-45 rugknækbrød

Ingredienser:

  • 100 g surdej
  • 250 g vand
  • 50 g olie
  • 1 spsk maltsitup (ca. 30 g)
  • ½ tsk stødt fennikel
  • 1 tsk salt
  • 200 g rugmel
  • 250 g hvedemel
  • 60 g sesamfrø
  • 30 g hørfrø
  • 30 g solsikkefrø

Fremgangsmåde:

  1. Opløs surdejen i vand, olie og maltsirup
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen i 5 minutter ved lav hastighed på røremaskine med K-spade.
  3. Lad dejen hvile i en skål dækket med et stykke plastik i 3-3½ timer.
  4. Del dejen i 4-5 lige store stykker og rul dem helt tyndt ud til en firkant. Læg dejen over på et stykke bagepapir.
  5. Rul nu dejen over med en pigget kagerulle eller prik dejen godt med en gaffel.
  6. Skær dejen igennem i passende størrelser med en skarp kniv eller pizzaskærer.
  7. Lad knækbrøddene efterhæve i ca. 30 minutter.
  8. Tænd oven på 200 grader alm. over/under varme.
  9. Bag midt i oven i ca. 15 minutter.
rugknækbrød - dejen før hævning - tantestrejf.dk

Dejen er nu klar til at stå og hæve i 3-3½ time under et stykke plastik

rugknækbrød - udrullet og klar til at komme i oven - tantestrejf.dk

******

Da vi i weekeden overnattede hos min far, havde han 4 otte-ugers jackrussell hvalpe. Det kunne mit kamera ikke stå for!!! Så her er en lille serie hvalpebilleder :-)

Jack Russell hundehvalp

Jack Russell hundehvalp

Jack Russell hundehvalp

Jack Russell hundehvalp

Jack Russell hundehvalp

(Visited 427 times, 1 visits today)


4 svar til “Rugknækbrød”

  1. Katrine siger:

    Eeeej de ser gode ud! Jeg har ledt efter en god knækbrødsopskrift! Når du skriver surdej, er det så den surdej man smider ud inden man opfrisker den eller efter?
    Venlig hilsen
    Katrine

    • Annette siger:

      Hej Katrine,
      Jeg smider ikke rigtig så meget ud før jeg opfrisker, da min mor-surdej står i køleskabet. Når jeg laver en frisk surdej så tager jeg blot en spsk surdej fra køleskabet og fodre med 200 g mel og 200 g vand. Så det jeg bruger her i opskriften er det overskydende friske surdej jeg får efter brødbagning. Men da surdejen mest er for smagen skyld, kan begge typer bruges, der vil bare være mere smag i de knækbrød med den gamle surdej.
      Kh Annette

      • Katrine siger:

        Mange tak :-) tror du man kan undlade nogle af kernerne, fx hørfrø og solsikke? Jeg vil gerne have et ret plain knækbrød :-)

        • Annette siger:

          Ja, forholdet mellem mel og kerner kan du godt variere, også typer af mel og kerner kan varieres. Men fjerner du kerne så skal du nok tilsætte lidt mere mel. Konsistensen på dejen kan du se i den blå skål.. så prøv at fjerne de 2 typer kerner og tilsæt 25 g mere mel. og se om ikke det giver det samme. God bagelyst :-) mvh Annette

Skriv et svar