Små brunsviger aka futsko

Smørkage - futsko - små brunsviger - morgenkage

Kært barn har mange naven.. og det har denne gærdejskage også!

Jeg er oprindelig fra Nordjylland og her hedder denne morgenkage en Futsko.. men jeg har hørt andre kalde den for Sutsko, smørkage, gummibåd.. måske den hedder noget helt andet på din egn?!

(reklame – denne opskrift indeholder link til Økomølleriet Kragegaarden, da jeg bruger den stenformalet økologiske hvedemel de har i sortiment) – Opskriften kan naturligvis sagtens laves med almindelig hvedemel.

Hvad er der så lige med den morgenkage/smørkage, den ligner jo en brunsviger.. og ja, det er det faktisk også. Små brunsviger til morgenmad, what’s not to like? 🙂

Smørkage - morgenkage - futsko - sutsko - brunsviger

Opskriften giver 12 flotte Futsko

Ingredienser til dejen:

  • 300 g mælk
  • 1 æg
  • 35 g frisk gær
  • 500 g økologisk stenformalet hvedemel (bruger du alm. hvedemel, skal du måske benytte 50 g mere, da stålvalset mel typisk ikke suger så meget væske som stenformalet mel)
  • 80 g rørsukker
  • ½ tsk salt
  • 125 g smør (blødt, men ikke smeltet)

Farin-remonce:

  • 75 g smør
  • 125 g brunfarin
  • 2 spsk fløde

Smelt smør og farin i en lille tykbundet gryde. Temperaturen skal være så varm, at et par dråber fløde får massen til at bruse op. Når massen er varm nok tilsættet fløden og der røres kraftigt. Når fløden er rørt ud i massen, slukkes der for varmen.

Futsko kage - morgenkage ala brunsviger - gærdejskage

Fremgangsmåde:

  1. Bland mælk, æg og gær sammen i en rørskål
  2. Tilsæt mel, sukker og salt og ælt med K-spade i 5-10 minutter til dejen trækker tråde..
  3. Tilsæt smørret og ælt igen 5-10 minutter til dejen er blank og slipper skålens sider.
  4. Lad dejen hæve i skålen i 1 time eller til den har hævet til dobbelt størrelse. Lad skålen være dækket af et stykke plastik under hævningen.
  5. Når dejen har hævet vendes dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 12 lige store stykker
  6. Form aflange bollerne og læg dem med god afstand på bradepanden – passer med alle 12 på en plade. Læg et stykke plastik hen over bollerne.
  7. Efterhæve i 45 minutter
  8. Lav en fordybning midt ned gennem de aflange boller med pege- og langefingrene og træk lidt ud i alle siderne og fyld hullerne med farin-remoncen . Drys med lidt ekstra brun farin, det knaser så dejligt.
  9. Bages midt i oven i 12-15 minutter ved 200 grader alm. over/under varme.
Lave fordybninger ned i midten. jeg bruger mine pege- og langefingre med lidt mel på..
Futsko kage - små kager ala brunsviger
Klar til oven – lækkert farin-remonce og lidt ekstra brun farin

Må du få en dejlig dag!

En orkidee jeg fik som værtindegave.. den var så smuk at jeg måtte fotografere den!
(Visited 177 times, 1 visits today)


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.