Solsikkebrød

Solsikkebrød med fordej - tantestejf.dk

Lækkert solsikkebrød lavet med fordej.

En god veninde gjorde mig opmærksom på at man på nettet kan finde opskrifter på de bedste brød og kager som deltager i den årlige konkurrence: “Danmarks bedste brød og kager”.

Der skulle ikke gå mange minutter før jeg var inde og surfe rundt blandet de mange opskrifter. Opskrifterne er udarbejde af nogle af landets bedste bager til bager.. Så der er ikke meget vejledning med og opskrifterne er ofte til helt store portioner.. men det skal da ikke holde mig væk (smil).

Jeg fandt en opskrift på et Dragørbrød, som jeg fik lyst til at afprøve. Brødet deltog i kategorien: Specialbrød i 2015 OG vandt sølv.

Det jeg godt kan lide ved denne opskrift er at det er lavet på en fordej. Så intet spild, som der ellers altid er ved at bage med surdej.

Jeg har tilpasset opskriften så den passer til mine evner som hyggebager, mit køkken og dets temperaturer!

Solsikkebrød bagt med fordej - tantestrejf.dk

Opskriften giver 2 solsikkebrød

Fordej:

  • 250 g hvedemel
  • 250 g vand
  • 1 g gær
  1. Fordejen røres sammen så alt melet er gennemvædet og dejen er ensartet (det kræver ikke rørmaskine, bare en lille grydeske)
  2. Hviletid på køkkenbordet i 2 timer før den stilles på køl til næste dag, hvor den vil være klar til brug – Hviletid: 8-12 timer.

Brøddej:

  • 570 g hvedemel (med minimum 12 g protein pr 100 g)
  • 17 g salt
  • 500 g fordej
  • 320 g vand
  • 25 g ristet solsikkekerner
  • 15 g hørfrø

Pynt: solsikkekerner

solsikkebroed-dragoerbroed-tantestrejf-4

  1. Bland alle ingredienserne samme i en røremaskine. Ælt 10 minutter ved lav hastighed og 4. min ved høj hastighed eller til dejtemperaturen rammer 28 grader
  2. Lad dejen hvile i rørskålen ved alm. køkkentemperatur i ca. 6 timer.
  3. Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 2 – hver portion virkes let op. Lad nu de 2 runde dejklumper hvile under et viskestykke i 30 min.
  4. Drys overfladen af dejklumperne med mel, så dejen ikke klister sig fast i bordet og hænderne. Ved hjælp af en spartel vendes dejklumpen om, som nu strammes op.
  5. Vend brøddejen i solsikkekerner og læg dejen ned i en hævekurv med brødets underside opad.
  6. Stil på køl til næste dag (8-12 timer)
  7. Tag brødet ud af køleskabet 1-2 timer før ovnen er klar. (brødet er klar til at komme ind i ovnen når temperaturen på overfladen er ca. 8 grader)
  8. Tænd ovnen på 250 grader med en pizzasten på nederste rille
  9. Vend brødet ud på et stykke bagepapir og lav en skråt snit ned lang denne ene side af brødet. Skæredybde ca. 1-1½ cm
  10. Skru oven ned på 225 grader og bag brødet på pizzasten i ca. 35 minutter eller indtil brødet har en kernetemperatur på 98 grader

Solsikkebrød - klar til ovnen - tantestrejf.dk

Solsikkebrød klar til ovnen - tantestrejf.dk

Jeg var tidlig oppe for at bage disse brød.

Så mens ovnen blev klar var jeg lige på en lille gåtur med til mølledammen, som ligger få 100-meter fra mit hjem!

Dollerup en tidlig morgen

Mølledammen en tldig september morgen

(Visited 1.478 times, 1 visits today)


Skriv et svar