
Lækre nybagte berliner med flydende chokoladekerne
Det er lidt råkoldt udenfor i tiden og den eneste varmekilde vi har pt. (indtil manden min beslutter sig for at fyre op i vores stokerfyr), er vores gamle brændeovn.
Bestemt ikke noget jeg brokker mig over. Jeg elsker dufte og den knitrende lyd fra brændeovnen og det får mig i berliner-stemning. Da jeg lige har været ved at udvikle nogle juleopskrifter for en kunde, er jeg også kommet i hygge-jule-chokolade steming. Så nu nyder vi nybagte berliner fyldt med lækker chokoladecreme/ganache med kanelsukker 🙂
Reklame – da jeg anvender og linker til Sorgenfri specialiteter og Callebaut chokolade.

Mængde: 12-14 berliner
Ingredienser:
- 250 g mælk
- 75 g smør (blødt, men ikke smeltet)
- 25 g frisk gær
- 1 æg (+ 1 sammenpisket æg til at pensel dejen med)
- 75 g rørsukker
- 1 tsk salt
- 2 tsk stødt kardemomme
- 525 g hvedemel
- 1 liter fritureolie eller anden smagsneutral olie
Fyld: Belgiske chokoladecremer – jeg bruger gerne en chokoladecreme fra Sorgenfri Specialiteter, da de findes i et hav af smagsvarianter og er klar til brug. Alternativ til Belgisk chokoladecreme er en hjemmelavet chokoladeganache (100 g mørk chokolade fx. Callebaut 811 eller 815 og 50 g piskefløde 38% – fremgangsmåde til en chokoladeganache findes længere nede i opskriften)

Topping: rørsukker med kanel
Fremgangsmåde:
- Hvis du vælger at lave din egen chokoladeganche så start med den, gerne et par timer i forvejen, så den kan nå at blive koldt.
- Smelt chokolade og fløde sammen i microoven eller over vandbad og rør den jævn og glat.
- Kom ganachen i en sprøjtepose og læg det i køleskabet, for at køle af.
- Nu til selve berliner dejen.
- Start med at smelt smørret og lad det køle af.
- Rør gær, mælk, æg og afkølet smeltet smør sammen.
- Tilsæt hvedemel, rørsukker, salt og stødt kardemomme.
- Ælt til dejen er blank, smidig og slipper skålens kanter, det tager 5-7 minutter.
- Lad dejen hæve i skålen i 1 time.
- Vend dejen ud af skålen og rul den ud til 1 cm tykkelse.
- Tryk cirkler ud på ca. 7 cm i diameter med en udstikker, eller med et glas vendt på hovede, hvis ikke du har en udstikker.
- Kom belgisk chokoladecreme eller -ganache på ½-delen af cirklerne.
- Pensel kanten rundt med et sammenpisket æg.
- Tag nu en cirkel uden fyld og læg ovenpå en cirkel med fyld og klem kanten rundt, så æggesmørrelsen kan “lime” de 2 dejcirkler sammen til en Berliner. “skær” evt. kanterne til, ved at stikke berlineren ud igen med en 7 cm udstikker/glas.
- Fortsæt til alt dejen er brugt.
- Lad Berlinerne stå og efterhæve på en bageplade i ca. 45 minutter.
- Opvarm imens en liter smagsneutral olie i en tykbundet gryde.
- Når olien har nået en temperatur på 170 grader er olien klar. Kom 2-3 berliner op i gryden og bag dem i omking 2 minutter på hver side. Pas på at temperaturen ikke bliver for lav eller høj da det påvirker farven på berlinerne.
- Når de er færdigkogte, lægges de til afdrypning på et stykke køkkenrulle.
- Vend dem tilsidst i sukker med kanel.
- Nyd dem nybagte evt. med en lækker julekrydret chokoladedrik til.
******

