Cheesecake med Havtornmousse

cheesecake med havtornmousse - opskrift

Denne cheesecake med havtornmousse er dejlig frisk i smagen, men samtidig også blød og cremet!

Jeg elsker efterårets guld – havtorn.. perfekt til desserter, fyldt chokolade og kager.

Min datter er især vild med min cheesecake med havtornmousse, og bestiller den altid til sin fødselsdag. Jeg har også en enkelt gang haft en med op i sejlklubben, hvor opskriften blev efterspurgt…. tja, det er vel ved at være et års tid siden nu, så det da på tiden at få delt den opskrift.

cheesecake med havtorn - tantestrejf.dk

Springform: 16-18 cm i diameter (jeg brugte en form på 16 cm, så jeg får en ret høj cheesecake)

Chokolade bund:

  • 60 g hvedemel
  • 20 g kakaopulver
  • 50 g smør
  • 40 g rørsukker
  • ½ tsk bagepulve
  1. Ælt alle ingredienserne godt sammen og sæt dejen på køl i ca. 1 time
  2. Tænd ovnen på 175 grader (alm. ovn)
  3. Rul dejen ud på et meldrysset bord til ca. 4 mm tykkelse
  4. Beklæd bunden af springformen og prik huller med en gaffel
  5. Bag den midt i ovnen i ca. 10 min.

Havtornsaft:

Saften skal bruges til havtornmousse og gele på toppen:

  • 400 g havtorn
  • 150 g sukker (melis)
  • ½ dl vand

Kog havtorn, sukker og vand i et par minutter og si saften fra. Du har nu ca. 3-3,5 dl havtornsaft.

Havtornmousse:

  • 3 blade husblas
  • 2,5 æggeblomme
  • 40 g sukker (melis)
  • 1,25  dl havtornsaft (som lavet ovenfor)
  • 2,5 dl  fløde
  1. Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min
  2. Varm havtornsaften og smelt de udblødte husblas deri
  3. Pisk æggeblommerne og sukkeret lyst og luftigt
  4. Pisk fløden til let skum i en anden skål
  5. Bland først havtornsaft og æggemassen sammen
  6. Vend til sidst fløden i
  7. Beklæd springformen med chokoladebunden med et stykke kageplast, så det er lettere at få en flot kant på den færdige kage
  8. Hæld moussen over chokoladebunden
  9. Stil kagen på køl til havtornmoussen har sat sig

Flødeostecreme: 

  • 3 blade husblas
  • 200 g flødeost neutral
  • 100 g creamfraise 18%
  • 100 g flormelis
  • korn fra en ½ vaniljestang
  • 2,5 dl piskefløde
  1. Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min
  2. Pisk flødeost, flormelis, vanilje og creamfraise sammen til en ostecreme
  3. Pisk fløden til let skum i en anden skål
  4. Smelt husblassen over vandbad sammen med et par spsk af fløden
  5. Vend 3-4 spsk flødeskum sammen med den smeltet husblas, for at temperere husblassen
  6. Vend resten af flødeskummet sammen med ostecremen
  7. Vend til sidst husblas-fløden, sammen med flødeostecremen
  8. Fordel cremen ovenpå havtornmoussen
  9. Stil kagen på køl til flødeostecremen har sat sig

Gelé låg:

  • 2 blade husblas
  • 1,5 dl havtornsaft (som lavet ovenfor)
  1. Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min
  2. Varm havtornsaften og smelt de udblødte husblas deri
  3. Lad saften køle ned til 35-37 grader før den hældes over flødeostecremen
  4. Stil kagen tilbage på køl

Pynt:

Hvad pynt angår, ja så er det kun fantastien, og hvad der er i skabene, som sætter grænsen. I denne omgang har jeg brugt:

  • Krystaliseret hvid chokolade  (25 g hvid chokolade – 25 g sukker – 25 g vand) Hak chokoladen, og smelt den over et vandbad. Bring sukker og vand i kog og lad det koge, indtil det når en temperatur på 136 grader. Hæld sukkermassen over chokoladen, mens du pisker. Hæld de små chokoladekugler ud på et bagepapir, og lad dem køle af.
  • Mælkechokolade-ganache (50 g mælkechokolade + 25 g varm piskefløde som hældes over den hakket chokolade, røres til en ensartet masse som skal køles ned før brug. Kom ganachen i en sprøjtepose med tyl)
  • Chokolade kugler og drys (jeg har brugt pynt fra Callebaut)
  • Mørk chokolade spiraler (som jeg ved en tidligere lejlighed har lavet af en mørk tempereret chokolade)
  • Guldstøv (som jeg har drysset på ved at holde en pensel 10 cm over kagen og banket let på skaftet, så guldet dryssede ned

cheesecake med havtornmousse - online opskrift

Kagebordet til min datters 11 års fødselsdag – fyldt chokolade, træstammer, jordbærmousse m. glaze, brownie med kærnemælks-cheesecake m. karamal/chokolade ganache og Cheesecake med havtornmousse.

kagebord med cheesecake med havtornmousse

Her i weekenden var min datter og jeg en tur i det nordjyske, hvor jeg er født og opvokset. Min familie bor stadig i Nordjylland, så dejligt at vi her på denne tid af året (okt.) kan kombinere weekend-familiehygge med havtorn-jagt.

ude at plukke havtorn til bl.a. havtornmousse

(Visited 31.560 times, 1 visits today)

17 Comments

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.