Cheesecake med Havtornmousse

cheesecake med havtornmousse - opskrift

Denne cheesecake med havtornmousse er dejlig frisk i smagen, men samtidig også blød og cremet!

Jeg elsker efterårets guld – havtorn.. perfekt til desserter, fyldt chokolade og kager.

Min datter er især vild med min cheesecake med havtornmousse, og bestiller den altid til sin fødselsdag. Jeg har også en enkelt gang haft en med op i sejlklubben, hvor opskriften blev efterspurgt…. tja, det er vel ved at være et års tid siden nu, så det da på tiden at få delt den opskrift.

cheesecake med havtorn - tantestrejf.dk

Springform: 16-18 cm i diameter (jeg brugte en form på 16 cm, så jeg får en ret høj cheesecake)

Chokolade bund:

 • 60 g hvedemel
 • 20 g kakaopulver
 • 50 g smør
 • 40 g rørsukker
 • ½ tsk bagepulve
 1. Ælt alle ingredienserne godt sammen og sæt dejen på køl i ca. 1 time
 2. Tænd ovnen på 175 grader (alm. ovn)
 3. Rul dejen ud på et meldrysset bord til ca. 4 mm tykkelse
 4. Beklæd bunden af springformen og prik huller med en gaffel
 5. Bag den midt i ovnen i ca. 10 min.

Havtornsaft:

Saften skal bruges til havtornmousse og gele på toppen:

 • 400 g havtorn
 • 150 g sukker (melis)
 • ½ dl vand

Kog havtorn, sukker og vand i et par minutter og si saften fra. Du har nu ca. 3-3,5 dl havtornsaft.

Havtornmousse:

 • 3 blade husblas
 • 2,5 æggeblomme
 • 40 g sukker (melis)
 • 1,25  dl havtornsaft (som lavet ovenfor)
 • 2,5 dl  fløde
 1. Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min
 2. Varm havtornsaften og smelt de udblødte husblas deri
 3. Pisk æggeblommerne og sukkeret lyst og luftigt
 4. Pisk fløden til let skum i en anden skål
 5. Bland først havtornsaft og æggemassen sammen
 6. Vend til sidst fløden i
 7. Beklæd springformen med chokoladebunden med et stykke kageplast, så det er lettere at få en flot kant på den færdige kage
 8. Hæld moussen over chokoladebunden
 9. Stil kagen på køl til havtornmoussen har sat sig

Flødeostecreme: 

 • 3 blade husblas
 • 200 g flødeost neutral
 • 100 g creamfraise 18%
 • 100 g flormelis
 • korn fra en ½ vaniljestang
 • 2,5 dl piskefløde
 1. Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min
 2. Pisk flødeost, flormelis, vanilje og creamfraise sammen til en ostecreme
 3. Pisk fløden til let skum i en anden skål
 4. Smelt husblassen over vandbad sammen med et par spsk af fløden
 5. Vend 3-4 spsk flødeskum sammen med den smeltet husblas, for at temperere husblassen
 6. Vend resten af flødeskummet sammen med ostecremen
 7. Vend til sidst husblas-fløden, sammen med flødeostecremen
 8. Fordel cremen ovenpå havtornmoussen
 9. Stil kagen på køl til flødeostecremen har sat sig

Gelé låg:

 • 2 blade husblas
 • 1,5 dl havtornsaft (som lavet ovenfor)
 1. Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min
 2. Varm havtornsaften og smelt de udblødte husblas deri
 3. Lad saften køle ned til 35-37 grader før den hældes over flødeostecremen
 4. Stil kagen tilbage på køl

Pynt:

Hvad pynt angår, ja så er det kun fantastien, og hvad der er i skabene, som sætter grænsen. I denne omgang har jeg brugt:

 • Krystaliseret hvid chokolade  (25 g hvid chokolade – 25 g sukker – 25 g vand) Hak chokoladen, og smelt den over et vandbad. Bring sukker og vand i kog og lad det koge, indtil det når en temperatur på 136 grader. Hæld sukkermassen over chokoladen, mens du pisker. Hæld de små chokoladekugler ud på et bagepapir, og lad dem køle af.
 • Mælkechokolade-ganache (50 g mælkechokolade + 25 g varm piskefløde som hældes over den hakket chokolade, røres til en ensartet masse som skal køles ned før brug. Kom ganachen i en sprøjtepose med tyl)
 • Chokolade kugler og drys (jeg har brugt pynt fra Callebaut)
 • Mørk chokolade spiraler (som jeg ved en tidligere lejlighed har lavet af en mørk tempereret chokolade)
 • Guldstøv (som jeg har drysset på ved at holde en pensel 10 cm over kagen og banket let på skaftet, så guldet dryssede ned

cheesecake med havtornmousse - online opskrift

Kagebordet til min datters 11 års fødselsdag – fyldt chokolade, træstammer, jordbærmousse m. glaze, brownie med kærnemælks-cheesecake m. karamal/chokolade ganache og Cheesecake med havtornmousse.

kagebord med cheesecake med havtornmousse

Her i weekenden var min datter og jeg en tur i det nordjyske, hvor jeg er født og opvokset. Min familie bor stadig i Nordjylland, så dejligt at vi her på denne tid af året (okt.) kan kombinere weekend-familiehygge med havtorn-jagt.

ude at plukke havtorn til bl.a. havtornmousse

(Visited 28.415 times, 1 visits today)
 

17 Comments

 1. Sikke et kagebord!
  Helt fantastisk smuk kage. Hvis jeg da blot vidste, hvor jeg kan finde havtorn i mit nærområde….så skulle den straks afprøves.
  De øvrige kager fra fødselsdagen lyder også skønne.
  Kh Anne-Mette
  PS dine dejlige Sejlerboller bages nu også i Østrig hos min veninde, som tidligere ikke har haft held med gærdej.

   
  • Tusind tak Anne-Mette 🙂

   Ja de havtorn kan være lidt svære at finde flere steder i DK, vi har heller ikke nogen i Dollerup bakker. så det er bare noget jeg skal huske at plukke med hjem, når jeg er på tur. Men jeg tog lige og Googlede og det ser ud til at Coop sælger havtorn fra frost i 200 grams poser.

   Så dejligt at at din veninde kan bruge opskriften på Sejlerboller 🙂

    
   • Anne-Mette

    Tak tipset, jeg må huske st tjekke Coop ved lejlighed eller lokke gemalen Nordenfjords 🤗X
    Ja, det blev en YES oplevelse for min østrigske veninde, da vi første bagte sammen og næste dag bagte hun selv. Og sidste Update er, at nu skal hendes ældste datter også prøve at bage dem 👌🏻😄

     
 2. Hej.denne kage lyder spændende og sikke flotte farver😀. Har en del havtorn, stadig på grene 🤔, i fryseren og tænkte de kunne bruges til årets nytårsdessert. Har kun brugt dem til ingefær/havtorn shots indtil videre, så nu er det perfekt at prøve noget nyt.
  Kan man lave kagen dagen i forvejen og hvis ja hvordan opbevarer jeg den bedst? Vh Mia

   
  • Hej Mia, du kan sagtens lave den i dag. Jeg laver den oftest dagen i forvejen, så jeg ved at den har sat sig. Jeg har altid cheesecake i køleskabet. Godt nytår 🙂

    
 3. Hej Annette.

  Altså altså altså… Denne cheesecake ser helt fantastisk ud!!! Den gode blanding af ‘fedme’ og syrlighed. Nam!! Jeg har sat mig for at lave den i næste uge, til min far, som har fødselsdag.
  Jeg har et lille spørgsmål, som du måske kan være behjælpelig med? Når du laver havtornmoussen, så smelter du husblasen i varm havtornsaft. Hvor meget varmer du saften? Og hvor meget køler du den af, før du blander den med det andet!
  Selvom jeg bager meget, så får jeg altid angstsved når det kommer til husblas – haha 🙂

  På forhånd mange tak for svar 🙂

  Mvh Sarah

   
  • Hej Sarah; den er så lækker.. vi er selv helt pjattet med den herhjemme. mht. dit spørgsmål, så har jeg ikke målt mine temperaturer når jeg har lavet den. Men husblas er ret hurtig til at smelte. Saften er ikke oppe at koge, bare godt varm. Skulle uheldet være ude, tvivler dog stærkt, at saften ikke har været varm nok til at smelte husblassen helt, kan man bare opvarme saften med husblassen i, til det er helt smeltet. Min vurdering er at man ikke kan ødelægge noget i denne proces. Når husblassen er smeltet, får saften lov at køle ned til det er fingervarmt. Der hvor det kan gå galt med husblas er hvis det udsættes for en hurtig temperatur forandring. Så bare sørg for at æggesnapsen har rumtemperatur og bland det sammen langsomt, ved at hælde æggesnapsen over i saften i en tynd stråle, så ændres temeraturen langsomt. Der er ingen grund til at være nervøs hvad angår husblas, for i sidste ende, kan man altid si sin mousse. 🙂 jeg håber du får succes med den. Ha’ en god fødselsdag. mvh Annette

    
   • Hej Annette.
    Mange tak for din fine svar!!! Jeg glæder mig til at prøve kræfter med kagen (og husblasen ;)) i weekenden.

    Venlig hilsen Sarah

     
 4. Tina Hansen

  Den ser lækker ud 😋
  Har du erfaring med at fryse den?
  Mvh Tina

   
  • Hej Tina, tak, den er også et hit hvorhen jeg medbringer den. Mht. fryseren – Nej, jeg har ikke prøvet at fryse den. En mousse kan sagtens fryses, men cheesecake-delen er jeg mere tvivlsom overfor. Da cheesecake massen kan krystalisere og ændre struktur ved en tur i fryseren. Om det gælder for denne masse, ved jeg ikke. Hvis du vælger at prøve, så husk at den skal tø langsomt op i køleskabet. Ha’ en god dag 🙂

    
 5. Hej
  Den ser rigtig spændende ud. Hvad er tidsforbruget på denne kage og ca. tider for de forskellige køleprocesser ? – kan kagen laves samme dag den skal serveres?

   
  • Hej Lena, Tak 🙂 ja det skulle være muligt at nå det på en dag, om ikke andet, kan den komme i fyseren for lige at køle hurtigere ned, ikke for at fryse helt. Men jeg har aldrig taget tid på hvor lang tid det tager for at den sætte sig, da mit dårlige helbred kræver jeg laver sådan en kage over et par dage.

    
 6. Susanne Nielsen

  Hej Lena
  Kan den også laves med hindbær eller jordbær?
  Dem har jeg en del af i fryseren og havtorn er ikke lige i min smag
  Mvh
  Sanne

   
  • Hej Sanne; Ja helt sikkert, brombær er også super lækkert. Men forholdene i forhold til at lave saft af hindbær og jordbær har jeg ikke lige. Mvh Annette

    
 7. Hejsa 🙂 din kage ser så flot ud! Jeg skal lave kager til et bryllup og det skal være noget i stil med denne. Tænker du ikke man kan lave dobbelt portion af det hele og så lave den i 24 cms springforme? 🙂

   
 8. Simone M

  Hej 🙂
  Den ser rigtig lækker ud denne kage! Hvor mange personer vil du tro, at kagen er til?

   
  • Hej Simone, Undksyld mit sene svar, men jeg har holdt ferie uden pc. Det kan altid være lidt svært at sige, men 8-10 personer. Ha’ en skøn weekend. Mvh Annette

    

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.