
Der er bare noget særligt over at lave sine egne smørfyldte croissant helt fra bunden af.
Jeg oplever ofte at folk syntes det er tidskrævende og besværligt, men det behøver det altså ikke at være. Hvis bare alle ens ingredienser er super kolde. Det vil sige hvis melet er i fryseren og vandet i køleskabet m.v. er det faktisk ret lige til at lave.
En anden ting, ved at lave dejen selv kan man få sit bagværk med rigtig smør og ikke med rullemargarine. Jeg tror simpelthen ikke man kan købe sig til en smørholdig croissantdej nogen steder. Jeg elsker selv den lækre smørsmag, mens jeg ikke bryder mig om croissant med margarine. Den store mængde rullemargarine i en købe croissantdej fedter min gane helt til.

Antal: 8-9 croissant + lidt rest som let kan laves til en smørkage med remonce el. pistaciemasse.
Ingredienser:
- 250 g koldt vand (køleskabskoldt max 5 grader)
- 25 g gær
- 1 æg
- 25 g melis
- 10 g salt
- 525 g hvedemel (som har ligget i fryseren 1 dagestid)
- 250 g smør (koldt)

Inden jeg går i gang med fremgangsmåden, vil jeg lige pointere endnu engang at alle ingredienser skal være så kolde som mulig. dvs. vandet skal stilles i køleskabet natten over, sammen med æg og gær. Melet skal i fryseren, så det er minus 18 grader, når dejen røres sammen. Årsagen til dette er fordi dejen ikke må hæve før alle smørlagene er lavet og for at gøre det let at rulle dejen ud, så der kan komme 27 flotte lag i dejen.

Fremgangsmåde:
Start med at banke den køleskabskolde smør et par timer før du vil bage. Smørret skal ende med at bliver ca. 20×20 cm. Start med at banke smørret aflang i en tykkelse på et par cm (se billede 1) og fold smørret op i 3 lag (se billeder 2). gentag billede 1 og 2 en gang mere. Rul til sidst smørre ud i 20×20 cm (se billede 3) og kom smørret tilbage i køleskabet. Det skal være helt koldt igen, før det kan bruges i croissantdejen.



Nu til dejen:

Rør først gæret ud i vandet og kom herefter de øvrige ingredienser (minus smør) i røremaskinen og ælt dejen sammen i 2-3 minutter. Tryk dejen let flad, og kom den i fryseren i 10 minutter tildækket med plast/husholdningsfilm. Herefter rulles dejen ud, på et meldrysset bord, så smørret kan ligge på tværs.

Pak herefter smørret ind i dejen, ved at folde hjørnerne op og klem sammen. Læg dejen i køleskabet i 10 minutter

Nu skal de første 3 lag laves.. husk masser af mel på bordet. Rul dejen ud på det ene led og fold det op til 3 lag. Børst overskydende mel væk før dejen foldes. Drej nu dejen en kvart omgang og rul ud igen på det lange led, og fold igen i 3 lag. Så vi nu er oppe på 9 lag smør. Læg nu dejen tilbage i køleskabet i 10 minutter tildækket med plast. Selv bruger jeg at lægge dejen på et skærebrædt beklædt med bagepapir.

Når dejen har slappet af i køleskabet i 10 minutter, rulles den ud igen på det lange led (altså modsat end sidste gang). Fold igen op i 3 lag, så der nu er 27 lag – 3 x 3 x 3 lag. Læg dejen i køleskabet igen i 10 minutter. Herefter er dejen klar til at blive rullet ud i ca. ½ cm tykkelse. Skær kanterne væk og skær herefter dejen ud til 8-10 croissant. Længden på trekanterne skal gerne være ca. 25 cm. lav et lille hak i enden af trekanten, så dejen bliver lidt breddere foroven, når der rulles.

De afskårne dej kanter kan blive til lækre kage(r):
Det dej du skærer fra kan bruges til at bage en dagmartærte, små smørfyldte snegle eller en pistacie smørkage.. eller bare rullet som en croissant-knude. Slip fantasien fri 🙂

Nu til hævning og bagning:
Lad croissanterne hæve 1-1½ time. Lad dem hæve i et køligt rum (som kan forlænge hævetiden, afhængig hvor koldt rummet er). Grundet til at de ikke skal hæve ved almindelig rumtemperatur er på grund af smørret. Hvis det står for varmt, vil smørre smelte ud inde i ovnen.
Tænd oven på 200 grader alm. over/under varme og bag dem i ca. 15 minutter midt i ovnen. De første 10 minutter med damp.. det opnås ved at smide en ½ dl. koldt vand ind i bunden af oven. Efter 10 minutter åbnes ovnlågen i få sekunder, så dampen kan lukkes ud og bag færdig.
Lad dem afkøle på en rist.

Croissant bør nydes nybagte eller samme dag. Kan dog godt lunes på 2. dagen, men altså nybagt er bare bedst 🙂
2 Comments