Nemt surdejs kernerugbrød som ikke kræver mange forskellige eller dyre ingredienser.
Jeg prøvede for sjov at regne ud hvad sådanne 2 kernerugbrød koster i råvarer, økologiske råvarer vel at bemærke. Mindre end 25 kr. for 2 mættende brød.. så bliver det vist ikke meget bedre.
(efter opskriften, viser jeg billeder og fortæller lidt om vores sejler-weekend til Løgstør i Kr. himmelfartsferien)
(reklame – dette indlæg indeholder links til Økomølleriet/Kragegaarden, da jeg bruger deres stenformalet økologisk mel)
Opfriskning af surdej:
- 100 g gammelsurdej
- 160 g vand
- 200 g rugmel
Blandes og stilles på køkkenbordet i ca. 8 timer eller til den har fordoblet sin størrelse.
Rugbrødsdej: (mængden passer til 2 forme á 1,8 liter)
- 1050 g kold vand
- 250 g frisk rugsurdej
- 500 g knækkede rugkerner
- 750 g rugmel
- 30 g mørk maltmel (giver farve og smag til brødet, man kan undlades og erstattes med rugmel)
- 30 g salt
Fremgangsmåde:
- Blandes alle ingredienserne sammen og røre dejen på røremaskine med K-spade. Rør 5 min. ved lav hastighed og 10 min ved mellem hastighed.
- Smør rugbrødsformene og fordel dejen i formene og og jævn dejen ud med våde hænder og evt. en våd dejskraber
- Drys med rugflager eller gryn
- Stil til hævning under et stykke plastik til det har hævet ca. 30% el. op til formens kant – det tager 5-7 timer (afhængig af hvor aktiv surdejen er og temperaturen i rummet)
- Tænd oven på 220 grader, når ovnen er klar stilles brødene ind og der smides en kop koldt vand ind i bunden af ovnen. (er du ikke meget for at få vand i bunden af din ovn, så kom en bradepande ind i bunden. Bradepanden skal i så fald med i ovnen fra start. Så den er godt varm når vandet hældes på)
- Efter 25 minutter, lukkes dampen ud af ovnen ved at åbne lågen i få sekunder. Skrue herefter ovnen ned på 200 grader og bag yderlig i 35 min. total bagning 1 time. Du kan tjekke om de er færdigbagt, ved at måle kernetemperaturen, ved hjælp af et stegetermometer. Temperaturen skal være 97/98 grader.
- Hæld rugbrødene ud af formene, så snart de er kommet ud af ovnen og lad dem køle af på en rist. Rugbrødene skal være helt kolde før de kan skæres i. Jeg venter ofte til dagen efter.
******
Kr. Himmelfartsferien – maj 2018
Sikke flot Maj vejr vi har haft! Wauw. Det er blevet til ikke mindre end 3 sejler-weekender i gule tykke Martha med masser af sol. Den ene weekend tog vi til Løgstør. Planen var at vi kun skulle ta’ en enkelt overnatning. Men en nat blev til to og to blev til tre. Simpethen fordi det var så hyggeligt og samtidig havde sønnike internet 🙂
Det gav os tid at udforske byen og naturen omkring, bl.a. en tur på limfjordsmuseet og en sejltur på Frederik d. VII kanal. Der blev også plads til stjerneskud og is på havnens café/restaurant



Jeg fik også gået en del ture, hvor jeg havde snuden ned i jorden det meste af tiden. Jeg har fået stor interesse for at finde spiselige vilde planter og urter. fx. fandt jeg tandfri vårsalat, strandkål, strandarve (strandens agurk), strandasters og spansk kørvel. Jeg er ikke endnu så godt til at bruge naturens gaver i madlavningen, men det kommer vel hen ad vejen 🙂



4 Comments