Knækbrød m. urter og ukrudt

knækbrød med urter og ukrudt

Tid til en tur ud i naturen og finde spiselige urter og blomster.

Jeg elsker denne tid på året, hvor alverdens skyder op af jorden og alt bliver grønt og smukt.. Hvad kan man spise og hvad kan man ikke spise.. Jeg bliver klogere år for år og bliver bedre og bedre til at finde de grønne lækkerier.

(reklame – dette indlæg indeholder links til Økomølleriet/Kragegaarden, da jeg bruger deres stenformalet økologisk mel)  friske vilde urter og blomster

Så hvert forår skal jeg så også lige bage disse tynde knækbrød med spiselig blomster, vilde urter og urter fra haven. Jeg syntes de er så dekorative. Perfekt som en snack eller som tilbehør til en let forårsret. Man kan evt. lave lidt dyppelse til.

papirstynde knækbrød med vilde urter og spiselige bloomster

Opskriften er med stenformalet økologisk mel – Kamutmel og alm. hvedemel. Har du ikke de typer af mel, kan du godt som alternativ bruge alm. hvedemel og HvidHvede fuldkorshvedemel. Jeg har linket til hvor melet kan købes.

Mængde: 14-18 stykker

Ingredienser:

  • 170 g stenformalet fuldkorns-kamutmel
  • 115 g stenformalet sigtet hvedemel
  • 145 g koldt vand
  • 45 g frisk hvedesurdej (for smagens skyld – har du ingen surdej, så undlad dette punkt og tilføj 10 g mere vand)
  • 1 tsk salt (ca. 8 gram)
  • PLUS en masse forskellige urter og spiselige blomster fx.: skovsyre, rød skovsyre, engkarse, løgkarse, brændenæler, timian, oregano, purløg, persille, brøndkarse, ramsløg, tallerkensmækker, viol, hornviol osv.

Redskaber: 

  • Pastamaskine

knækbrød med kamutmel og surdej

Fremgangsmåde:

  1. Husk at opfriske din hvede-surdej, 6-8 timer før du vil lave dejen til disse knækbrød
  2. Bland alle ingredienser (undtagen urter/blomster) i en røreskål og ælt dejen i ca. 5 minutter til den er flot ens i strukturen.
  3. Stil den til hævning i en skål på køkkenbordet i 3-4 timer (evt. natten over i køleskabet)
  4. I mens dejen bliver klar, er det tid til en sanketur ud i naturen og i haven
  5. Når dejen har hævet ca. 30%, er du klar til at rulle tynde knækbrød på pastamaskinen. Start på det tykkeste niveau (niveau 6). Kør dejen igennem nogle gange og fold den sammen til du har en flot ens bredde. Skue nu ned et niveau for hver gang du kører dejen igennem. Stop når du har kørt dejen igennem niveau 2.
  6. Fordel forskellige urter/blomster på halvdelen af dejen. Fold nu dejen sammen, så dejen nu kun er ½ så langt.
  7. Kør dejen med urterne igennem pastamaskinen igen. Start på niveau 4 og kør ned til niveau 1.
  8. Bages i 7-8 minutter ved 175 grader over/under varme (alm. ovn) – de er færdigbagte, når de får en flot gylden farve kanten rundt.

knækbrød med urter og spiselige blomster

knækbrød med urter og spiselige blomster

Kraftige stængler bør skære fra blandene, da de let kan rive hul i dejen, når den bliver rullet helt tynd ud.

******

Lette knækbrød

I sidste uge havde jeg noget af en, ikke off-dag, men off-uge. Jeg havde slået hovedet på sæsonens første sejltur med Martha, få minutter før vi sejlede i havn. Jeg gik derfor med konstant hovedpine i ugens første 4 dage, så jeg fik intet udrettet i de dage. Så da weekenden nærmede sig, valgte jeg en hurtig løsning mht. snack til weekendens sejlads. Jeg har erfaring med at mine unger spørger efter noget at spise konstant, så godt med lidt sundt snacks.

Jeg havde en pose knækbrødsmix, som kun skulle blandes med vand og olie.. det kom der 9 flotte runde knækbrød ud af. Mindre end et døgn efter, var de alle spist. Jeg nåede slet ikke selv at smage dem.

knækbrød - knækbrødsmix fra Økomølleriet / Kragegaarden

Lidt billeder fra weekendens tur til Virksund – vi hyggede os max

Sejltur og weekend ved Virksund lystbådehavn

(Visited 955 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.