Knækbrød og Økomølleriet

Knækbrød med surdej - opskrift - Tantestrejf.dk

Sprøde knækbrød med surdej. Rig på fuldkorn og smag!

Sprøde og helt tynde, som jeg godt kan lide mine knækbrød. Vi spiser dem som snack/mellemmåltid. De er lette at lave og så kan man få brugt evt. overskydende hvedesurdej, som ellers i mange tilfælde vil ende i skraldespanden.

(reklame – dette indlæg indeholder links til Økomølleriet/Kragegaarden, da jeg bruger deres stenformalet økologisk mel) 

I slutningen af denne opskrift fortæller jeg lidt om mit besøg hos Økomølleriet Kragegaarden.

Opskrift på Knækbrød med surdej:

Knækbrød med surdej - opskrift - Tantestrejf.dk

Mængde: 10 stk.

  • 100 g frisk hvedesurdej
  • 250 g vand
  • 50 g olie
  • 1 spsk rørsukker
  • 1 tsk salt
  • 225 g grahamsmel
  • 175 g hvedemel
  • 60 g ristede solsikkekerner
  • 60 g sesamfrø

Fremgangsmåde:

  1. Opløs surdejen i vand og olie
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen i 5 minutter ved lav hastighed på røremaskine med K-spade
  3. Lad dejen hvile i en skål dækket med et stykke plastik i 3-3½ timer
  4. Del dejen i 10 stykker og rul dem til boller og lad dem ligge og hvile i yderlig 20 minutter
  5. Rul dejen tyndt ud til den har en diameter på ca. 18 cm. Lav evt et hul i midten med en udstikker.
  6. Rul til sidst dejen over med en pigget kagerulle eller prik dejen godt med en gaffel.
  7. Tænd oven på 200 grader alm. over/under varme
  8. Bages midt i oven i 15-18 minutter

Knækbrød med surdej

******

Økomølleriet Kragegaarden:

Jeg har nu i et par måneder bagt med Økomølleriets stenformalet økologisk mel og har været rigtig glad for de resultater jeg har fået med melet. Så jeg fik lyst til at besøge Kragegaarden og tog derfor en tur til det fyske i starten af Juni.

Jeg mødte ejeren Kristian ved “stalddøren” og fik et godt melet håndtryk. Han havde lige slukket for maskineriet. Mølleriet står i en ombygget stald på slægtsgården Kragegaarden som ligger ved Ringe på Fyn. Kristian er 8. generation på den flotte gård.

Kristian fortalte at han tilbage i 2007 overtog et lille mølleri bestående af stenkværne, valser og sigte fra en pensioneret møller. Det blev startskuddet for Økomølleriet. I 2017 blev mølleriet udvidet, for at kunne følge med den fortsat stigende efterspørgsel. Der males stadig efter samme princip, men kapaciteten er øget.

På mange måder er Økomølleriet næsten selvforsynende.. de mest almindelig kornsorter dyrker og høster de selv, bl.a. hvede, rug, spelt. De er også næsten selvkørende mht. strøm. De har 2 små møller stående, som kan producere ca. 80% af al den strøm der bruges på gården.

Noget af det som gør at Økomølleriet for alvor skiller sig ud fra andre producenter af stenformalet økologisk mel er bl.a. at melet er nymalet når man får det. De maler mel fra dag til dag, alt efter hvad ordre der er tigget ind via webshoppen.

Mel fra Økomølleriet Kragegaarden
Det er blevet lidt af et varemærke for Økomølleriet, at deres mel pakkes i standard poser, hvor meltype og mængde er håndskrevet med tusch og lukket med brunt tape. På den måde sparer de for at ha’ kassevis af poser med fortrykt tekst m.v. stående. De bruger blot 3 forskellige størrelser poser til det store udvalg af økologisk mel. Det koncept er jeg ret så vild med.

 

Hvedemel fra Økomølleriet Kragegaarden
Økolgisk stenformalet frisk hvedemel, som er klar til at blive pakket i poser og sendt ud indenfor en dag eller to.

 

Økomølleriet Kragegaarden
Der er altid gang i pakkeriet. Pt. arbejder der to medarbejder på fuld tid med at pakke mel i poser og sende ud til kunder.

Lidt om forskellen på stenformalet og stålvalset mel:

Når man maler mel med stenkværn, som Økomølleriet gør, så bevares kimen i kornet. Kimen kan man beskrive som kornets madpakke. Det er bl.a. i kimen de gode fedtstoffer, vitaminer, mineraler og ikke mindst smag findes. Ved brug af en stålvalse, som moderne møllerier benytter, så slibes kimen væk, og tilbage står man kun med frøhvide. Fordi man bibeholder kimen i stenformalet mel, så er det også mere gult at se på end alm. hvedemel.

En anden markant forskel på stenkværn og stålvalse er at melet fra stenkværn bliver minimalt opvarmet under forarbejdningen modsat stålvalset mel. Problemet med at melet bliver opvarmet ved stålvalsningen er at det i grove træk forringer melets proteinsammensætning.

******

Stout-surdejsbrød bagt med økologisk stenformalet mel
Dette Stout surdejsbrød har jeg bagt udelukkende med stenformalet økologisk mel – en blanding af Svedjerug og fint sigtet hvedemel.
(Visited 3.231 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.