
Kvædemarmelade er en smagsoplevelse for sig selv.
Jeg har svært ved helt at kunne beskrive smagen.. en ting er sikkert, det smager dejligt! Den har en let krydret/parfumeret smag. Min anbefaling er – prøve det, altså hvis du har adgang til kvæde.
Konsistensen er ala æblemos og min tanke med at lave den, var for at bruge den i julens fyldte chokolader. Men kvædemarmelade kan pga. de dejlig smagsnoter bruges til så meget mere fx. til morgenmaden på en skive brød med ost, eller ovenpå dagens skyr. I kage vil den helt sikkert også begå sig rigtig godt.
Så i stedet for “bare” at være et delelement i en opskrift på fyldte chokolader, skal kvædemarmeladen her have sin egen plads på bloggen 🙂
I min egen have har jeg en lille kvædebusk, som står i skygge dagen og året rundt, så den giver kun bitte små kvæder og jeg tror slet ikke at der er frugter på busken i år. En ting er dog sikkert, der har aldrig været nok til at jeg kunne lave noget med dem.
Så glæden var stor da jeg på en gåtur for et par dage siden, faldt over en stor busk ved vejkanten, helt derude hvor der sjældent kommer nogen forbi. Der var masser af nedfaldne kvæder og busken var fyldt med endnu flere kvæder, så jeg tænkte ikke det gjorde noget at jeg puttede et par stykker i lommen af de nedfaldne.

Mængde: et glas kvædemarmelade
Ingredienser:
- 300 g kvæde uden kernehus, men med skræl
- 200 g vand
- saft fra ½ citron
- 200 g rørsukker
Fremgangsmåde:
- Skær kvæderne i småstykker og kom dem i en lille tykbundet gryde.
- Tilsæt vand og citronsaft og kog i ca. 5 minutter.
- Tilsæt nu sukkeret og kog yderlig 20 minutter eller til kvæden er kogt mør.
- Stavblend marmeladen, så der er så lidt klumper som muligt.
- Si tilsidst marmeladen, så marmeladen bliver fin og blød og uden grums.
- Det er ikke nødvendigt at tilføre stivelse, da der er i forvejen er stivelse i kvæden.
Jeg har brugt kvædemarmelade i disse fyldte chokolader:
