Maltbrød

maltbrød og/eller maltboller eller burgerboller. Let og luftigt brød med god smag.

Luftigt og lækkert maltbrød som er let at bage.

Maltbrød har jeg valgt at kalde dette mørke hvede/sigtebrød, som er inspireret af mit kærnemælksfranskbrød og sigtebrød.

Jeg bruger denne opskrift til lidt af hvert, toastbrød, sandwichbrød, burgerboller, madpakkeboller, pølsehorn. Og da det er en gærdej, er det noget som kan bages på en eftermiddag.

Maltbrød - luftige og smagfulde brød. opskrift online på tantestrejf.dk

Ingredienser til 3 maltbrød eller 24 maltboller/burgerboller/bagels eller 30 pølsehorn… eller et mix af det hele.

 • 600 g koldt vand
 • 150 g kærnemælk
 • 50 g smagsneutral olie
 • 40 g maltsirup
 • 50 g frisk gær
 • 900 g hvedemel
 • 270 g rugmel
 • 30 g mørk maltmel
 • 20 g salt

Toppings: et sammenpisket æg og valgfrit drys fx. blanding af solsikkekerner, hørfrø, græskarkerner, chia, birkes, rugflager eller bare en gang rugmel.

Fremgangsmåde:

 1. Bland først de våde ingredienser og gæret i en røreskål. Når gærret er opløst, tilsættes de øvrige ingredienser
 2. Ælt først dejen ved lav hastighed i 5 min.. Herefter ved middel til høj hastighed, afhænging af røresmaskine. Dejen skal æltes til den har en temperatur på 27/28 grader, eller til dejen slipper skålens sider og får en blank overflade.
 3. Stram dejen op og lad den hvile på bordet under et stykke plastik i 30 min
 4. Del dej i 3 lige store stykker og stram dem op og lad dem hvile på bordet under et stykke plastik endnu 30 min
 5. Form brødene og læg dem i en smurt bradepande på ca. 23×33 cm
 6. Lad brødene hæve ca. 1 time under et stykke plastik, efter en time skal de gerne ha’ hævet til dobbelt størrelse
 7. Tænd oven på 190 grader almindelig over/under varme, og placer en bradepande i bunden af ovnen
 8. Når ovnen er varm sættes brødene ind på midterste rille, samtidig med at du smider en ½ dl vand ind i bunden af ovnen, og hurtigt lukker ovnlågen.
 9. Bag brødene i ca. 40 minutter, eller til brødene har en kernetemperatur på 96 grader. Luk dampen ud efter ca. 25 min. ved at åbne ovnlågen i få sekunder.
 10. Lad brøddene køle af på en rist, og skær først i brødet når det er koldt
Maltbrød - maltboller - mørke burgerboller

Bemærk: vil du lave noget af dejen om til boller, så vej dejen af til á 80 g og form dem til boller, pensel med sammenpistet æg og vend bollerne i valgtfrit drys. Når bollerne har stået på bagepladen i et par minutter giver du dem et tryk med flad hånd, så bollerne bliver lidt flade. Så får de facon som en burderbolle, når de er bagt. Bag bollerne i 12 minutter i en 210 graders varm ovn.

Maltbrød lavet om til pølsehorn

Pølsehorn: Vil du bruge dejen til at lave pølsehorn, så del dejen i 3 og rul dem ud til cirkler og skær dem ud som en pizza, så der bliver 10 trekanter af hver dej. Bag pølsehorn i 12 minutter ved 210 grader over/under varme. Jeg bruger kyllingepølser eller pølsehorn pølser.

Sensommer tur til Livø

Vi besøgte Livø i weekenden i vores sejlbåd Piece of cake. Der var arrangeret en fælles efterårstur med sejlklubben. Jeg havde fulgt lidt med i vejrudsigten ugen op til og den sagde bare regn, regn og atter regn – rigtig efterårsvejr. Så fredag aften drømte jeg om at min mand ville indse at vi skulle blive hjemme, for hvor sjovt er det lige på Livø i regnvejr! Jeg var i forvejen helt kvæstet, så drømte om en stille weekend under dynen.

Min pessimisme blev godt nok gjort til skamme 🙂 for sikke et fint efterårsvejr vi fik, wauw.. jeg glemt alt om træt krop og fandt mit kamera frem. For godt vejr på Livø er lig med flotte macro billeder af dyr og blomster..

Guldsmed som lod mig kommet helt tæt på.
Et hav af små lille blomster
De sidste blomster tømmes..
Smuk valmue-ligende blomst som stod helt nede på stranden. Jeg har søgt for at finde et navn, men jeg fandt desværre ikke noget svar. Ved du hvad den hedder?
Et lille firben, som var hurtig som et lyn!

Jeg fik også høstet en del hyben, som jeg sad og rensede på vejen hjem fra Livø. De ligger nu og venter i fryseren, til jeg får tid til at lave noget bagværk med dem. Hvad laver du typisk med hyben?

(Visited 1.882 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.