Norske klejner

Norske klejer - lette og luftige - opskrift på Tantestrejf.dk

Lette og luftige norske klejner med et strejf af kardemomme.

Jeg er særdeles glad for bagværk med citron, så i december mdr. skal der altid spises norske klejner.

Jeg syntes det er lidt komisk at de hedder NORSKE klejner, især fordi de er ukendte i Norge 😀 . Så det er faktisk en ret så dansk en ting.

En norsk klejne er en fusion af flere typer af kage.. dejen, krummen og smagen er som en berliner/donuts og kun formen er som en klassisk klejne. Det er svært at blive klog på hvornår og i hvilken anledning (hvis nogen) de norske klejner blev født. Jeg har søgt rundt på google og kun fundet info om den klassiske klejne. Jeg har selv en teori om at det er en ret så ny type kage, måske den er blevet til i takt med at donuts og berliner kom til Danmark. Hvis du ved det, må du gerne skrive en kommentar 🙂

De norske klejner som man i dag kan købe ved bageren, er desværre ofte bare en smagsløs og kedelig bolledej med citronglasur. Jeg blev så skuffet da jeg købte min sidste bagerbagt norske klejne. Så jeg besluttede mig for at gå hjem og bage de bedste ever og dele opskriften med jer.

lækre og luftige norske klejner

Lette og luftige i krummen.

Jeg har lavet dem dejlig luftige, så prøv at følge opskriften. Tilsæt endelig ikke mere mel i dejen, for det vil bare gøre dem både tørre og mindre luftige. Det er en blød dej, som navnet antyder ret så blød i konsistensen.

For at få den luftige krumme, som disse klejner, er det vigtig at dejen æltes godt og længe. Derved danner dejen et flot glutennet, som holder på gasserne fra gæren.

En bløddej får et skinnende look og slipper skålens sider, når den er færdigæltet. Har du et stege- eller infrarødt termomenter? Så kan du evt. måle dejens temperatur, hvis du er i tvivl om dejen er æltet længe nok. Dejen skal have en temperature på 26-28 grader når den er færdigæltet. Dejen må ikke kommer over de ca. 28 grader, for så ødelægges glutennettet igen og dejen vil blive klistret og usammenhængende og resultatet vil ikke blive så luftigt.

Norske klejner - Tantestrejf.dk - opskrift

Nu til opskriften:

Norske Klejner
Ret: Bagværk
Køkken: Dansk
Keyword: Bløddej, julen, klejner, norske klejner
Antal: 16 Stk.
Forfatter: Annette
Ingredienser
  • 250 g Kold mælk
  • 1 stk Æg, M/L
  • 25 g Frisk gær
  • 75 g Smør
  • 75 g Rørsukker
  • 1 tsk salt
  • 525 g hvedemel
  • 1 stk Citron
  • 1 tsk Kardemomme, stødt
  • 300 g flormelis
  • kogende vand
  • Gul farve (frugt farve eller pasta farve)
  • 1 Liter smagsneutral olie fx. solskikkeolie (til kogning)
Sådan gør du
  1. Smelt smørret og lad det køle af.

  2. Rør gær, mælk, æg og afkølet smeltet smør sammen. Jeg rører dejen i min røremaskine med K-spade.

  3. Tilsæt hvedemel, rørsukker, salt, stødt kardemomme og reven skal af en citron. Ælt til dejen er blank, smidig og slipper skålens kanter, det tager 5-7 minutter.

  4. Lad dejen hæve i skålen i 1,5-2 time. Dæk skålen med et stykke plastik.

  5. Vend dejen ud af skålen på et godt meldrysset bord og tryk/rul den ud til ca. 1 cm tykkelse. Dejen må ikke æltes eller foldes, da det vil ødelægge den lette og luftige krumme.

  6. Skær kanterne pæne og del dejen i 16 aflange firkanter (jeg skærer med en pizzakniv) – skær et aflang hul midt i hver firkant og stik den ene enden af dejen ned i hullet, så dejen får en klejneform.

  7. Læg de færdige drejet klejner til hævning på en let meldrysset bageplade, under et stykke plastik fx. opsskåret frysepose og lad dem efterhæve i 45-60 minutter.

  8. Varm olien op til 170 grader i en tykbundet gryde, og kog klejnerne. kom ikke flere klejner i gryden end de kan ligge side om side. Selv kan jeg kun have 1 enkelt i gryden af gangen. De skal have 1-1½ minut på hver side.

  9. Når de tages op af gryden skal de først lige dryppe af på et stykke bagepapir et minutstid, herefter kan de afkøle på en bagerist.

  10. Når klejnerne er kolde, skal de pyntes med en citronglasur. 300 g flormelis blandes med saft fra en citron og kogende vand for resten. Konsistensen skal være tykflydende, så pas på med vandmængden. Ønsker du glasuren gul, tilsættes lidt gul levensmiddelfarve fx. pastafarve eller frugtfarve som fås i de fleste supermarkeder.

(Visited 5.174 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.