Norske skoleboller med surdej

Norske skoleboller bagt med surdej og stenformalet økologisk hvedemel

Norske skoleboller smager af sommer, sol og ferie.

Dette blogindlæg indeholder udover en opskrift på norske skoleboller også lidt feriebilleder fra sejlerferien i det norske.

I sommeren 2018 sejlede vi Martha (vores lille tykke gule sejlbåde) helt op til Frederiksstad, Norge. Når jeg skriver “vi”, ja så sejlede skipper (min kære mand) i 18 timer fra Skagen til Frederisstad non stop, mens ungerne og jeg sov, hyggede og slog tiden ihjel. Vi glædede os for alvor til at starte vores tur ned gennem skærgaarden, med start fra Frederiksstad.

Vi havde allerede været omkring og nydt Hirsholmene og Skagen.

Mens vi var i Frederiksstad skulle vi naturligvis besøge den gamle bydel som blev grundlagt af kong Frederik II i 1567. Her fik vi også de dyreste skoleboller ever! 🙂 Så hvert et bid blev nydt fra volden omkring bydelen, med udsigt til det nye Frederiksstad….

skoleboller nydes i Frederiksstad
Lækre skoleboller nydes i Frederiksstad – Skipper, Milia og Asbjørn
Frederiksstad, Norge

Uha nu begynder det at udvikle sig til en rejseblog mere end en bageblog, sorry.. man bliver hurtig fanget ind i gode minder 🙂 Du kan finde flere billeder fra dagene i det norske nedeste i indlægget.

Skoleboller med vaniljecreme, glasur og kokosmel - bagt med lidt surdej og stenformalet økologisk hvedemel

(reklame – denne opskrift indeholder links til Økomølleriet/Kragegaarden, da jeg i opskriften anvender deres stenformalet økologisk mel)

Opskriften giver 15 flotte Norske skoleboller

Denne opskrift er lavet med en kombi af surdej og gær. Har du ikke en surdej, så kan det undlades, da surdejen primært bidrager med smag.

Ingredienser:

  • 300 g mælk
  • 1 æg (ca. 50 g)
  • 50 g frisk surdej
  • 25 g frisk gær (35 g hvis du undlader surdej)
  • 500 g økologisk stenformalet hvedemel (bruger du alm. hvedemel, skal du måske benytte 50 g mere, da stålvalset mel typsik ikke suger så meget væske som stenformalet mel)
  • 80 g sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • ½ tsk salt
  • 125 g smør (blødt, men ikke smeltet)
Norske skoleboller med hjemmelavet bagefast vaniljecreme

Lav din friske surdejen 6-8 timer før du vil lave dejen til disse norske skoleboller.

1 tsk gammel surdej (mor-surdej som står i køleskabet eller på køkkenbordet) og bland det med 50 g stenformalet økologisk hvedemel og 50 g vand. Surdejen er klar til brug når den har fordoblet sin størrelse og kan bestå en flydetest.

Fremgangsmåde til bolledejen:

  1. Bland mælk, æg, surdej og gær sammen i en rørskål
  2. Tilsæt mel, sukker, salt og kardemomme og ælt med K-spade i 5-10 minutter til dejen trækker tråde..
  3. Tilsæt smørret og ælt igen 5-10 minutter til dejen er blank og slipper skålens sider
  4. Lad dejen hæve i skålen i 1,5 time
  5. Form 15 boller og lad dem efterhæve 1 time
  6. Lav en fordybning midt i bollerne med pege- og langefingrene og træk lidt ud i alle siderne og fyld, hullerne med bagefast vaniljecreme (se opskrift nedenfor) 
  7. Pensel bollerne med en blanding af æggehvider og vand.
  8. Bag bollerne midt i oven ved 200 grader alm. over/under varme i 12 minutter
  9. Lav en glasur af 300 g flormelis og ca. 4 spsk kogt vand – glasuren skal være tyktflydende.
  10. Smør bollerne med glasur og drys med kokosmel.
Norske skoleboller med vaniljecreme, flormelis og kokos
Norske skoleboller lige fra ovnen - bagt med surdej og stenformalet økologisk hvedemel

Vaniljecreme:

  • 300 g sødmælk
  • ½ vaniljestang på 3-4 g (stang og korn)
  • 80 g æggeblommer (ca. 4 æggeblommer)
  • 70 g sukker + 1 tsk 
  • 20 g maizena majsstivelse (2 spsk)

Fremgangsmåde:

  1. Pisk æggeblommer, rørsukker og maizena samme i en skål og stil til side.
  2. I en tykbundet gryde blandes mælk, vaniljekorn og den tomme vaniljestang. Bring det op til kogepunktet
  3. Hæld blandinger over de sammenpisket æggeblommer, mens der pisker
  4. Kom hele blandingen tilbage i gryden og kog cremen op et lille minutstid til den tykner.
  5. Stil cremen på køl indtil bollerne er færdighævet.
Norske skoleboller med vaniljecreme, glasur og kokosmel

Sejlerferie 2018 i det norske farvevand.

Her som lovet lidt flere norge-billeder fra vores sommerferie 2018. Efter Frederiksstad sejlede vi ned til Ø-gruppen Hvaler. Vi smed først anker ved Akerøy og sejlede i gummibåd over til Festningsholmen og videre over til Akerøy for at gå en længere tur på klippeøen. Det blev også til en dukkert for Milia før vi sejlede videre til havnebyen Skjærhalden på Kirkøy (også en del af hvalerne).

Martha der ligger for anker ud for festningsholmen ved Akerøy
Vores lille tykke gule Martha der ligger for anker ud for festningsholmen ved Akerøy
Martha ligger lige i skudlinjen! Vi befinder os på Festningsholmen
Martha ligger lige i skudlinjen! Vi befinder os på Festningsholmen
Festningsholmen ved Akerøy
Festningsholmen ved Akerøy – Ford d’Akerøy
Gåtur på Akerøy med udsigt til Martha og Festningholmen.
Gåtur på Akerøy med udsigt til Martha og Festningholmen.
Milia fik lige en kold dukkert!
Milia fik lige en kold dukkert!

Da vi ankom til byen Skjærhalden på Kirkøy blev vi budt velkommen af en svane.. Jeg ved ikke om den kunne lugte at der dagligt blev bagt sejlerboller ombord.

En der var sulten efter nybagt brød
En der var sulten efter nybagt brød – Skjærhalden havn
Gåtur på Kirkøy syd for byen Skjærhalden
Formiddagsgåtur på ca. 3,3 km ville vi lige snuppe inden morgenmad. Det vi ikke vidste var at det var minimum 2 km med ren-klippe-vandring – puha.. så morgenmad blev til middagsmad. Men smuk var turen!
Blå rute
Man skulle virkelig være obs på de blå pletter for at følge ruten.. nogle steder måtte vi også gætte os lidt frem.
Midtvejs på gåturen kom vi forbi en strand med et hus lavet af plastik, affaldsplastik som er skyllet op på stranden gennem tiden – skræmmende og tanksvækkende
Svalestjert - smuk sommerfugl fanget med mit kamera ved Ytre Hvaler Nasjonalpark
Svalestjert – smuk sommerfugl fanget med mit kamera

Sidste stop i det norske blev en overnatning ved en lille klippeø Furuholmen i Tordenskjolbugten. Åhh så smukt et sted!

Martha ligger ved klipperne ved Furuholmen i Tordenskjoldsbugten.
Sommerens først klippe-tillægning. Man er altid lidt nervøs for at der er dybt nok, der hvor man tænker at ligge til.. men så er det så godt at andre både omkring én kender området og kan råde én. Her var helt perfekt og fredfyldt! og ungerne kunne ta’ gummibåden og udforske området.
Jeg skulle straks se nærmere på den lille ubeboet klippeø, som skulle være VORES et døgnstid – Klodset som jeg var og er, forstuvede jeg netop her min fod.. det kom jeg til at slås med resten af ferien!
Smuk smuk solopgang her ved klippeøen Furuholmen i Tordenskjoldsbugten
Morgenmaden blev nydt på øen med den smukkeste udsigt.
Furuholmen – Tordenskjoldsbugten – my view
Tordenskjoldsbugten - Nordre sandøy - norway
På jagt efter is i gummibåden – vi havde lovet ungerne at vi skulle prøve at finde is snarest muligt, men her i klippelandskabet er der vist ikke mange is at finde.. og dog!
En googlesøgning bragte os til Makø sommercafé i gummibåd – jamen så idyllisk – hvem havde gættet at der lå en café midt i ingenting!?

Da vi var mætte af is og efter en lille gåtur, sejlede vi tilbage til Martha. Herfra gik turen videre sydover. Vi krydsede den norsk/svenske grænse og endte ved øgruppen Koster.. men den feriefortælling må du ha’ til gode til et andet blogindlæg.

(Visited 2.355 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.