
Norske skoleboller smager af sommer, sol og ferie.
Dette blogindlæg indeholder udover en opskrift på norske skoleboller også lidt feriebilleder fra sejlerferien i det norske.
I sommeren 2018 sejlede vi Martha (vores lille tykke gule sejlbåde) helt op til Frederiksstad, Norge. Når jeg skriver “vi”, ja så sejlede skipper (min kære mand) i 18 timer fra Skagen til Frederisstad non stop, mens ungerne og jeg sov, hyggede og slog tiden ihjel. Vi glædede os for alvor til at starte vores tur ned gennem skærgaarden, med start fra Frederiksstad.
Vi havde allerede været omkring og nydt Hirsholmene og Skagen.
Mens vi var i Frederiksstad skulle vi naturligvis besøge den gamle bydel som blev grundlagt af kong Frederik II i 1567. Her fik vi også de dyreste skoleboller ever! 🙂 Så hvert et bid blev nydt fra volden omkring bydelen, med udsigt til det nye Frederiksstad….


Uha nu begynder det at udvikle sig til en rejseblog mere end en bageblog, sorry.. man bliver hurtig fanget ind i gode minder 🙂 Du kan finde flere billeder fra dagene i det norske nedeste i indlægget.

(reklame – denne opskrift indeholder links til Økomølleriet/Kragegaarden, da jeg i opskriften anvender deres stenformalet økologisk mel)
Opskriften giver 15 flotte Norske skoleboller
Denne opskrift er lavet med en kombi af surdej og gær. Har du ikke en surdej, så kan det undlades, da surdejen primært bidrager med smag.
Ingredienser:
- 300 g mælk
- 1 æg (ca. 50 g)
- 50 g frisk surdej
- 25 g frisk gær (35 g hvis du undlader surdej)
- 500 g økologisk stenformalet hvedemel (bruger du alm. hvedemel, skal du måske benytte 50 g mere, da stålvalset mel typsik ikke suger så meget væske som stenformalet mel)
- 80 g sukker
- 1 tsk kardemomme
- ½ tsk salt
- 125 g smør (blødt, men ikke smeltet)

Lav din friske surdejen 6-8 timer før du vil lave dejen til disse norske skoleboller.
1 tsk gammel surdej (mor-surdej som står i køleskabet eller på køkkenbordet) og bland det med 50 g stenformalet økologisk hvedemel og 50 g vand. Surdejen er klar til brug når den har fordoblet sin størrelse og kan bestå en flydetest.

Fremgangsmåde til bolledejen:
- Bland mælk, æg, surdej og gær sammen i en rørskål
- Tilsæt mel, sukker, salt og kardemomme og ælt med K-spade i 5-10 minutter til dejen trækker tråde..
- Tilsæt smørret og ælt igen 5-10 minutter til dejen er blank og slipper skålens sider
- Lad dejen hæve i skålen i 1,5 time
- Form 15 boller og lad dem efterhæve 1 time
- Lav en fordybning midt i bollerne med pege- og langefingrene og træk lidt ud i alle siderne og fyld, hullerne med bagefast vaniljecreme (se opskrift nedenfor)
- Pensel bollerne med en blanding af æggehvider og vand.
- Bag bollerne midt i oven ved 200 grader alm. over/under varme i 12 minutter
- Lav en glasur af 300 g flormelis og ca. 4 spsk kogt vand – glasuren skal være tyktflydende.
- Smør bollerne med glasur og drys med kokosmel.


Vaniljecreme:
- 300 g sødmælk
- ½ vaniljestang på 3-4 g (stang og korn)
- 80 g æggeblommer (ca. 4 æggeblommer)
- 70 g sukker + 1 tsk
- 20 g maizena majsstivelse (2 spsk)
Fremgangsmåde:
- Pisk æggeblommer, rørsukker og maizena samme i en skål og stil til side.
- I en tykbundet gryde blandes mælk, vaniljekorn og den tomme vaniljestang. Bring det op til kogepunktet
- Hæld blandinger over de sammenpisket æggeblommer, mens der pisker
- Kom hele blandingen tilbage i gryden og kog cremen op et lille minutstid til den tykner.
- Stil cremen på køl indtil bollerne er færdighævet.

Sejlerferie 2018 i det norske farvevand.
Her som lovet lidt flere norge-billeder fra vores sommerferie 2018. Efter Frederiksstad sejlede vi ned til Ø-gruppen Hvaler. Vi smed først anker ved Akerøy og sejlede i gummibåd over til Festningsholmen og videre over til Akerøy for at gå en længere tur på klippeøen. Det blev også til en dukkert for Milia før vi sejlede videre til havnebyen Skjærhalden på Kirkøy (også en del af hvalerne).





Da vi ankom til byen Skjærhalden på Kirkøy blev vi budt velkommen af en svane.. Jeg ved ikke om den kunne lugte at der dagligt blev bagt sejlerboller ombord.





Sidste stop i det norske blev en overnatning ved en lille klippeø Furuholmen i Tordenskjolbugten. Åhh så smukt et sted!







Da vi var mætte af is og efter en lille gåtur, sejlede vi tilbage til Martha. Herfra gik turen videre sydover. Vi krydsede den norsk/svenske grænse og endte ved øgruppen Koster.. men den feriefortælling må du ha’ til gode til et andet blogindlæg.