Nytårsferie i Norge + snobrød med bacon

airbnb hus i norge
Vores hjem i en ugestid

Idyl idyl… plus opskrift på snobrød med bacon.

Opskriften på snobrød med bacon er nederst i indlægget

For 2 år siden, dagen efter en skøn, sjov og festlig nytårsaften i gode venners lag. Blev vi enig om, at vi da også skulle prøve at holde nytår i Norge. Ja, hvorfor ikke 🙂

Vi blev hurtig enig om at vi skulle afsted d. 28. dec., efter diverse jule arrangementer, og så blive nytåret over. Men vi havde problemer med så’n rigtigt at komme videre med planlægningen. Skulle det være en rigtig skihytte eller noget helt andet? Hvad var vores behov og i hvilket område af Norge etc. Så den 23. dec., mindre end 5 døgn fra afrejse, satte vi os sammen og tænkte, nu skal der altså bookes en hytte.

Vores venner havde prøvet Airbnb-koncept med succes, så det blev et naturligt valg. I vores søgen, stødte vi på et hyggeligt landhus på Hedmarken.. Faktisk var der et stort udvalg af hyggelige steder i Norgen at vælge imellem, men det her hus stak altså ud af flokken.. måske det var de 7 høns som gjorde udfaldet 🙂

Som gammel bondepige, var det ren idyl at kunne hente 5-7 frisklagte æg dagligt.. den ene dag var flere af æggene med dobbeltblomme.. om det var min sprøde bock-bock stemme eller omsorg som gjorde udfaldet, finder jeg vist aldrig ud af 🙂

Vi havde lagt mange planer for hvad vi, hver i sær og sammen, skulle lave i ferien. Flest ville prøve at stå på ski, noget jeg desværre ikke selv kan deltage i. Kun én i flokken havde ski erfaring. Men heldigvis lå der et lille skisportssted kun 15 km fra huset, med gode begyndermuligheder, så det var helt perfekt.

Desværre blev det tøvejr, så de skiglade fik kun 2 dage på ski. Men pyt, for huset var udstyret med 2 kælke, 3 sparkstøtting, 2 snowboards og et par langrend ski. Milia fik da også mig lokket ud og sidde på en sparkstøtting, mens hun gav mig et par ture ned af vejen.

Perlemorsskyer?

Jeg bilder mig ind at jeg på årets sidste morgen så lidt perlemorsskyer ved solopgangstid, er du enig?? Jeg ved ikke om det lykkes mig at få gode nok billeder.. Jeg prøvede i hærdigt, men det var som om kameraet ikke ville ha’ fokus hvor jeg ville.. Skyerne var bare på en måde anderledes.. så’n lidt gennemsigtig, som om der var hul i universet.

Jeg kan forstå at det er iskrystaller som dannes og som solens stråler så fanger undersiden af.. så det kan ses et par timer før/efter solopgang eller solnedgang.

perlemorsskyer ??
Perlemorsskyer ??

Bålhygge hører sig til en god ferie

Et bål kan man altid samles om.. det samme gælder vist bacon. Så alt imens manden min, forberedte bål gik jeg igang med at lave en snobrødsdej hvori jeg kom sprødstegt bacon. Opskriften på snobrød med bacon findes nederst i indlægget.

der gøres klar til snobrød med bacon
Der er ved at blive gjort klar til bålhygge.. indenfor er jeg igang med at lave dejen til snobrød med bacon – mandfolkene havde efterladt lidt bacon fra morgemanden (tænk at det er muligt). Det hapsede jeg så lige til nogle skønne snobrød og nåh ja til en kringle med æbler.
snobrød med bacon
Da vi endelig var klar til at komme omkring bålet, var det allerede ved at være mørkt. Der var ikke tid til at vente på gløder 😀
nybagt snobrød med bacon
Selv om det primært blev bagt over flammer, kom der faktisk et ret så hæderligt snobrød med bacon ud af strabadserne. Det blev hverken forkullet eller var råt.

Feriens bagværk

Alt i mens andre stod på ski fik jeg bagt lidt kage og surdejsbrød og fik travet mig igennem en masse opskrifter. Jeg havde nemlig fået lov at kigge Hannes (udlejeres) opskriftssamling igennem. Lucky me <3 Jeg syntes det er så hyggeligt at læse og lære om andre egne/landes bage-traditioner.

Hygge med nybragte kanelsnurre , friskbrygget kaffe og Hannes opskriftsamling

Den her appelsinkage fik jeg bagt en af dagene.. dejlig let og luftig kage

Appelsinkage med sukkersprød top og med appelsinsirup

Jeg fik også testet muligheden for bacon i kringle af. Det er slet ikke så tosset når det er i kombi med sukkersyltet æbletern.

For mange lyder det bare for mærkeligt med bacon i det søde køkken, men altså det smager ikke af kød, men tilfører derimod salt til det søde bagværk.

Kringle fyldt med sukkersyltet æbletern, sprødstegt bacon, hakket mandler, marcipan og sukker.

Norsk café hygge

Da jeg ikke kun vil læse om de norske kage/bagetraditioner, men også smage på det norske bagværk, blev der også besøgt et par caféer. Asbjørn og jeg besøgte en dag hvor de andre var ude og stå på ski, caféen Kai og Mattis, som ligger midt i Hamar by. Jeg ved ikke hvor mange caféer Hamar by har, men det var som om alle havde besluttet at besøge lige netop denne ene her. Det var også derfor vi valgte den, for noget måtte de gøre rigtigt, men alle de gæster 🙂 Her fik jeg nok mit livs største stykke kage!

Jeg vil egentlig gerne blive klogere på denne kage som var kæmpe!. Men jeg kan ikke rigtig finde noget på store Google, udover at jeg har læst om en dame fra Drøbak der kommer med toget 2 gange om året og bestiller 2 stykker af lige netop denne kage hos Kai & Mattis Café. Hun tager kagestykkerne med sig hjem. Jeg håber hun deler med nogen, for jeg var mæt resten af dagen og måtte levne 1/3-del 🙂

Jeg har efterfølgende været inde for at læse lidt om caféen, fordi den gjorde stort indtryk på mig. Indretningen var lidt “over the top” med bordeauxrøde vægge og loftmalerier. Betjeningen var storsmilende og fik en til at føle sig yderst velkommen. Skøn oplevelse.

Stemningsbillede fra Kai og Mattis Café

Caféen drives af parret Kai og Mattis og de har bagt og solgt kager siden 1994 i Hamar. Tilbage i 2018 læste jeg at de serverede kagestykke nummer 500.000 – whaaat… vildt nok. Der er er blevet pisket meget fløde og rengjort mange bær for at nå dertil.

Løten Nærstasjon – Kafe & Landhandleri

Senere på uge besøgte vi alle caféen: Nærstasjon – Kafe & Landhandleri i den lille by Løten, som vist nok var den nærmeste by med indkøbsmuligheder. Caféen var indrette i fineste mormor-stil med gamle ukurante møbler i små hyggelige stuer. Her blev jeg fristet til at prøve en snickerskage.. vist noget jeg skal prøve at lege med hjemme i eget køkken. De saltede peanuts til den ellers ret så søde kage var slet ikke så tosset.

uhh jeg kan mærke at jeg kan blive ved at finde billeder og oplevelser jeg vil dele.. men nok snik-snak om ferie, nu til opskriften på Snobrød med bacon:

Snobrød med bacon
Ret: Snack
Køkken: Dansk
Keyword: bålmad, brød
Antal: 6 snobrød
Forfatter: Annette
Ingredienser
 • 250 g Vand
 • 25 g Frisk gær
 • 6 hele skiver Sprødstegt bacon
 • 350 g Hvedemel
 • 1 tsk Salt
Sådan gør du
 1. Rør gær og vand sammen

 2. Tilsæt mel og ælt dejen til den er glat og smidig og slipper rørskålens sider – i en rørmaskine tager det ca. 7-10 minutter

 3. Hak den sprødsteget bacon til chunks

 4. Tilsæt bacon og salt til dejen og rør den yderlig i 30 sek. til baconen er godt fordelt i dejen

 5. Smør en skål med lidt olie og kom dejen deri og lad den hæve i ca. 1 time. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse

 6. Del dejen i 6 lige store stykke og bag dem over bål. Man opnår det bedste resultat ved at bage snobrød over gløder og ved konstakt at dreje pinden. Et snobrød er færdigbagt når det let kan trækkes af pinden og lyder hult når man banker på det.

(Visited 679 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.