Ølandbrød med æblesurdej

oelandsbroed-med-aeblesurdej-3

Smagfuldt Ølandsbrød hævet udelukkende på æblesurdej

Ølandshvedebrød er et dejligt smagfuldt brød. Klart en af mine favoritter indenfor hvedebrød.. og derfor et brød jeg ofte bager. Normalt bager jeg det dog med en grundsurdej (BIGA). Men nu blev det så tid til at prøve at bage Ølandsbrød med æblesurdej.

Sikke en skøn overraskelse.. det smager så dejligt at en skive ikke er nok! Men for at bage dette brød skal man ha’ en god portion tålmodighed.. Det tager 7 dage at lave æblesurdejen og samtidig skal dejen hæve ekstra lang tid.

Men nu til surdejen..

Æblesurdej:

5 æbler uden kernehus blendes til en mos og kommes i et glas med låg (låget må dog ikke slutte helt tæt under gæringen). Æblemassen stilles til side på køkkenbordet, så den kan stå og hygge sig de næste 7 dage. Mindst en gang dagligt skal der røres i æblesurdejen. En æblesurdej skal ende med at dufte som en mørk gæret øl.

Allerede ved dag 4 duftede det meget af gær.. og jeg tænke om den måske allerede var ved at være færdig.. Det var den så ikke, blev jeg klogere på. Dag 5 blev min nysgerrighed nemlig så stor at jeg prøvede at lave den første omgang Ølandsbrød, der er æblesurdej nok til 3 x 2 små Ølandsbrød. Men ak, dejen hævede stort set ikke.. den var mere død end levende..

Dag 6 og 7 lavede jeg 2 nye omgange ølandsbrød.. og begge portioner lykkes. Brødene blev luftige, smagfulde og med en lækker krumme.

Bemærk, lugter din æblesurdej af andet end gær/øl skal du ikke anvende den, heller ikke hvis den begynder at mugne. Det er vigtigt at den ikke står for varmt, da det vil få den til at mugne. Omkring min æblesurdej var der konstant omkring d. 19-20 grader.

Æblesurdej - opskrift - tantestrejf.dk

Dej (giver 2 små brød)

Denne dej er meget våd og skal røres godt. Så det er næsten et must at have en røremaskine, der kan gøre arbejdet for én.

  • 4,5 dl koldt vand
  • 1,5 dl æblesurdej (1 dl med stor top)
  • 300 g ølandshvedemel
  • 325 g hvedemel (12-14% protein)
  • 15 g salt
  1. Kom alle ingredienserne (på nær saltet) i skålen og ælt ved laveste hastighed i ca. 3 min.
  2. Kom nu saltet i og ælt i ca. 15 min. Tiden er ikke det vigtigste. Det vigtigste er at dejen bliver æltet tilpas længe til at gluten kan udvikle sig, men heller ikke for længe så temperaturen bliver for høj og igen ødelægger gluten. Har du et termomenter så skal dejen være mellem 27-28 grader når den er færdig. En anden måde at se om dejen er færdigæltet på er ved at dejen skal være skinnende at se på og du kan evt. også prøve at lave en glutenprøve
  3.  ølandsbrød glutenprøven
  4. Kom dejen i en oliesmurt skål med et stykke plastik over og lad det hæve til dobbelt størrelse. Hos mig tog det ca. 18 timer v. 19-20 grader.
  5. Når dejen er færdighævet vendes den ud på et meldrysset bord (godt med mel, for dejen er våd og klister), fold dejen et par gange ind til midten, og del den herefter i 2 stykker og kom brødene over på et stykke bagepapir, for at efterhæve yderlig 1 time.
  6. Sæt en pizzasten ind i ovnens nederste del og tænd ovnen på 250 grader (over/under varme) – stenen skal varmes godt igennem, så tænd gerne ovnen 45-60 min. før brødet er klar til at blive bagt.
  7. Brødene bages i ca. 20-25 min.
  8. Køl brødene af på en bagerist

oelandsbroed-med-aeblesurdej-4

oelandsbroed-med-aeblesurdej-2

Nøj det smager godt bare med lidt smør på!!

(Visited 6.805 times, 1 visits today)

9 Comments

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.