Rosin-surdej (Levain)

Jeg er vist blevet bidt af en surdej – en Levain surdej lavet på rosiner!!

Levain er egentlig bare det franske ord for surdej, men det kan også beskrive en surdej der er lavet på vilde gærceller. I dette tilfælde er surdejen lavet på 15 små rosiner.

Denne surdej har en dejlig frisk duft, som man ikke oplever hos andre surdeje.. Samtidig er dens hæveegenskaber så god, at man kan bage helt uden brug af traditionel gær. (se link til brød lavet på denne surdej nedenfor)

Rosin-surdej - Levain

Levain opstart (rosinvand):
15 økologiske rosiner
3 dl koldt vand

  • Kom rosinerne og det kolde vand i et glas med låg. Lad glasset stå urørt ved stuetemperatur de næste 5 dage. På 5. dagen laves surdejen.

Levain surdej:
1½ dl Levain opstart (rosinvand)
150 g økologisk hvedemel

  • Si rosinerne fra og rør en surdej med rosinvandet og hvedemel
  • Lad denne surdej stå og hygge de næste 3 dage hvor du en gang dagligt rører i den. Surdejen skal stå og hygge i et glas med låg, som dog ikke slutter helt tæt (jeg kom en 4 liters pose udover glasset på billedet – det virkede perfekt)

Rosin-surdej - Levain - dag 6

Opfriskning af Levain surdej (den surdej du skal bruge til at bage med):
1½ dl levain surdej
1½ dl koldt vand
1½ dl økologisk hvedemel

  • Tag 1½ dl levain surdej og rør det med den koldt vand og hvedemel
  • Lad det hvile i 12 timer
  • Surdejen er nu klar!

******

Jeg har efterhånden bagt en del forskelligt brød med denne surdej. Fx dette Landbrød m. ølandshvede og knækkede hvedekerner.

Der er ikke tilført ekstra gær til dejen – den er udelukkende hævet på surdejen.

Dejen er langtidshævet på køl, efterhævet i en hævekurv og bagt i en gryde med låg

Du kan finde opskriften her: Landbrød med knækkede hvedekerner

landbrød lavet med Levain surdej

******

Imens jeg går herinde og bager, hygger de små gråspurve sig ude i haven.. der er for alvor forår i luften!

Gråspurve i forårshumør

(Visited 5.613 times, 1 visits today)

16 Comments

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.