
Kært barn har mange navne.. og det har denne gærdejskage også!
Jeg er oprindelig fra Nordjylland og her hedder denne morgenkage en Futsko.. men jeg har hørt andre kalde den for Sutsko, smørkage, gummibåd.. måske den hedder noget helt andet på din egn?!
(reklame – denne opskrift indeholder link til Økomølleriet Kragegaarden, da jeg bruger den stenformalet økologiske hvedemel de har i sortiment) – Opskriften kan naturligvis sagtens laves med almindelig hvedemel.
Hvad er der så lige med den morgenkage/smørkage, den ligner jo en brunsviger.. og ja, det er det faktisk også. Små brunsviger til morgenmad, what’s not to like? 🙂

Opskriften giver 12 flotte Futsko
Ingredienser til dejen:
- 300 g mælk
- 1 æg
- 35 g frisk gær
- 500 g økologisk stenformalet hvedemel (bruger du alm. hvedemel, skal du måske benytte 50 g mere, da stålvalset mel typisk ikke suger så meget væske som stenformalet mel)
- 80 g rørsukker
- ½ tsk salt
- 125 g smør (blødt, men ikke smeltet)
Farin-remonce:
- 75 g smør
- 125 g brunfarin
- 2 spsk fløde
Smelt smør og farin i en lille tykbundet gryde. Temperaturen skal være så varm, at et par dråber fløde får massen til at bruse op. Når massen er varm nok tilsættet fløden og der røres kraftigt. Når fløden er rørt ud i massen, slukkes der for varmen.

Fremgangsmåde:
- Bland mælk, æg og gær sammen i en rørskål
- Tilsæt mel, sukker og salt og ælt med K-spade i 5-10 minutter til dejen trækker tråde..
- Tilsæt smørret og ælt igen 5-10 minutter til dejen er blank og slipper skålens sider.
- Lad dejen hæve i skålen i 1 time eller til den har hævet til dobbelt størrelse. Lad skålen være dækket af et stykke plastik under hævningen.
- Når dejen har hævet vendes dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 12 lige store stykker
- Form aflange bollerne og læg dem med god afstand på bradepanden – passer med alle 12 på en plade. Læg et stykke plastik hen over bollerne.
- Efterhæve i 45 minutter
- Lav en fordybning midt ned gennem de aflange boller med pege- og langefingrene og træk lidt ud i alle siderne og fyld hullerne med farin-remoncen . Drys med lidt ekstra brun farin, det knaser så dejligt.
- Bages midt i oven i 12-15 minutter ved 200 grader alm. over/under varme.


Må du få en dejlig dag!

